Top of Page Top of Page

Зміни в I та II Додатках CITES

02.01.2017 року набули чинності зміни в I і II Додатках CITES. Однією з таких істотних змін є перенесення виду Psittacus erithacus (сірий папуга жако) з II Додатка СІТЕС в I Додаток.

Приблизно 5.600 особин різних видів тварин і 30.000 видів рослин знаходяться під захистом СІТЕС від надмірної експлуатації через міжнародну торгівлю. Ці види перелічені в трьох додатках СІТЕС.

Види в цих Додатках згруповані відповідно до загрози зникнення через міжнародну торгівлю. Програми включають в себе цілі групи, такі як примати, китоподібні (кити, дельфіни та ін. морські тварини), морські черепахи, папуги, корали, кактуси та орхідеї. Проте, в деяких випадках лише підвид або географічно окрема популяція виду (наприклад, населення однієї країни) знаходиться в цьому списку.

Будь-який вид дикої рослини, тварини або птаха, можуть бути включені до переліку видів захищених CITES (див. Резолюцію Conf. 9.24 (Rev. COP16)). Діапазон видів диких тварин, доданих у вищезазначені Додатки, простягається від п'явок до левів і від рідкісних дерев до комахоїдних рослин.

I Додаток CITES включає всі види, що знаходяться під загрозою зникнення, торгівля якими спричиняє чи може спричинити на їхнє існування негативний вплив.Торгівля зразками таких видів має бути особливо суворо врегульована, щоб надалі не ставити під загрозу їх виживання, і повинна бути дозволена лише у виняткових обставинах.

Серед видів цього списку не тільки Psittacus erithacus (сірий папуга жако) та інші рідкісні види екзотичних папуг, але й зокрема такі тварини як Elephas maximus (індійський слон), Panthera tigris (тигр), Panthera leo persica (індійський лев), Panthera pardus (леопард), Panthera onca (ягуар), Gorilla gorilla (горила), Pan spp. (види шимпанзе), деякі популяції Loxodonta africana (саванний африканський слон), Trichechidae (ламантини), Dugong dugon (дюгонь) і всі види носорогів, за винятком деяких підвидів Південної Африки.

З більш детальною інформацією та з повним переліком видів, занесених до СІТЕС Додатків I, II і III, а також з фотографіями багатьох з перелічених видів Ви можете ознайомитися на сайті CITES.