Top of Page Top of Page

Племінна діяльність заводчиків екзотичних тварин і птахів в Україні

Публікуємо детальну інформацію щодо племінної діяльності заводчиків екзотики в Україні, а саме:

1. Які документи повинен мати заводчик екзотичних тварин або птахів, який займається їх розведенням в умовах неволі в Україні?

2. Чи зобов’язаний заводчик екзотичних тварин або птахів самостійно вести племінну діяльність про їх розведення?

3. Яким чином заводчик екзотичних тварин або птахів має вести племінний облік і де реєструвати потомство, яке він отримав від маточного поголів’я?

4. Чи необхідно заводчику екзотичних тварин або птахів реєструватися в будь-яких громадських організаціях і ставити тварин (або птахів) на облік з метою племінної роботи чи подальшого вивозу їх за кордон?

На ці запитання ви знайдете відповіді нижче.

В зв'язку з почастішанням різноманітних махінацій з документами на екзотичних тварин і птахів як фізичними особами, так і громадськими організаціями, публікуємо детальну статтю для українських заводчиків екзотики, а саме які документи повинен мати власник екзотичних тварин або птахів, який займається їх розведенням в умовах неволі в Україні.

Відповідно до розділу IV Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах, власник диких екзотичних тварин або птахів, який займається розведенням екзотики в умовах неволі (заводчик) може самостійно вести племінну діяльність без будь-якої сторонньої допомоги.

Хочемо зауважити, що якщо ви не збираєтеся виставляти своїх тварин або птахів на будь-яких національних або міжнародних виставках, вам немає особливої потреби реєструватися в громадських організаціях, оскільки відповідно до законодавства України ви самостійно зобов'язані вести племінну діяльність розведення своїх екзотичних тварин або птахів – і не важливо чи перебувають ваші тварини або птахи під охороною Конвенції CITES або в якому додатку CITES перебуває вид вашої тварини або птаха.

Звертніть особливу увагу, що будь-які родоводи, свідоцтва про народження, витяги з племінних книг, реєстраційні свідоцтва та різноманітні сертифікати походження ваших тварин або птахів, які пропонують вам оформлювати громадські організації, не вартують нічого якщо у вас немає первинних документів про походження маточного поголів'я, яке ви розводите.

Крім того, хочемо зазначити, що якщо ви не в стані самостійно розібратися в наявному у вас пакеті документів, то своєчасне звернення до юриста допоможе вам в подальшому уникнути проблем, з якими зараз зіштовхується велика кількість власників екзотики, розведеної в неволі, з причини не вірно підготовлених документів заводчиками, та займатися племінним розведенням диких тварин і птахів згідно законодавства України, а також дати можливість теперішнім власникам ваших вихованців при необхідності оформити дозвільну документацію CITES у випадку виїзду за кордон.

Пам'ятайте, що ненадання покупцеві документів про походження живих екзотичних тварин та птахів може свідчити про порушення особою, що розводить тварин, чинного законодавства. Відповідно до п. 10.1 вищевказаного Порядку, у разі порушення його умов, дикі тварини, які утримуються та розводяться у стані неволі або в напіввільних умовах, підлягають вилученню Держекоінспекцією і передачі на тимчасове утримання до зоологічних парків державної та комунальної форми власності.

Більше розгорнутої інформації щодо вищезазначених питань публікуємо за посиланням.