Top of Page Top of Page

Ліквідовано міжнародну організацію, що займалася нелегальною міграцією українців

Завдяки спільним зусиллям польської прикордонної служби, іспанської національної поліції і Європолу, транснаціональне угруповання, яке налагодило канал нелегальної міграції українців до Великобританії, ліквідовано.

Заарештовано понад 100 членів злочинної організації. Прикордонна служба Польщі спільно з іспанською національною поліцією та Європейським центром Європолу провели масштабну операцію з ліквідації транснаціонального злочинної організації, причетної до незаконного транспортування громадян України до Великобританії і Ірландії.

Максимальний рівень розвитку злочинна організація отримала після кримської кризи, коли різко збільшилися українські міграційні потоки. Злочинці стали пропонувати "весь пакет подорожі" в імміграцію, включаючи підроблені документи (візи, паспорта, квитки на літак та проживання в транзитних країнах). Згідно з розробленою схемою, українські громадяни в'їжджали до Польщі, використовуючи легальні туристичні візи, потім злочинці переправляли їх в інші країни за підробленими документами, такими як польські посвідчення особи і паспорти прибалтійських країн.

Початок міжнародної поліцейської операції було покладено завдяки структурному підрозділу Європолу, який досліджує незаконне ввезення мігрантів (EMSC).

Восени 2015 року було розпочато велике розслідування в рамках двостороннього співробітництва між польською прикордонною службою та Національною поліцією Іспанії. Незабаром воно переросло в міжнародне розслідування, що проходить в ряді країн.

Ще в березні 2016 року злочинній мережі завдали головного удару, коли один член організації був затриманий в Іспанії. У його квартирі було вилучено понад 100 ID-карт і оригінали польських паспортів. Далі польські прикордонники провели арешти в Польщі в травні 2016 року.

У підсумку в 2016 році в результаті поліцейської операції, що охопила кілька країн, було арештовано більше 100 людей за підробку адміністративних документів і сприяння нелегальній імміграції.

EMSC відіграв головну роль протягом усього слідства, надаючи аналітичну і оперативну підтримку, забезпечуючи сприяння обміну інформацією між державами-членами Європолу.

Джерело: www.europol.europa.eu