Top of Page Top of Page

Безвіз між Україною та країнами ЄС

Європарламент підтримав скасування візового режиму для України. Через кілька тижнів відповідне рішення має затвердити Європейська рада. У нашому МЗС переконані, що безвіз українці отримають вже у червні 2017 року.

Для того, щоб скористатись правом безвізових поїздок до Шенгенської зони, потрібно оформити закордонний біометричний паспорт, що відповідає світовим стандартам.

Водночас громадяни, які мають чинну шенгенську візу і закордонний паспорт старого зразка, зможуть спокійно в'їжджати на територію ЄС після введення безвізового режиму.

Безвізовий режим дозволятиме короткотермінове перебування в країнах-членах Європейського союзу (за виключенням Великобританії та Ірландії) та інших країнах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів. З метою контролю кількості днів перебування у країні ЄС було створено "шенгенський калькулятор".

До країн Європейського союзу без віз матимуть можливість їздити громадяни України з діловою, туристичною або метою приватного характеру. Безвізовий режим не надає українцям право на проживання, працевлаштування та навчання в країнах ЄС. Тож у таких випадках необхідно буде отримувати довгострокову візу.

Для здійснення подорожі у безвізовому режимі до країн Європейського союзу громадянин України має бути готовим до надання прикордонный службі в пунктах перетину кордону з європейськими країнами документально підтвердженої інформації:

  • мета поїздки та наявність місця проживання (бронювання готелю або запрошення від родича або іншої приватної особи, яка легально проживає у країні ЄС);
  • достатнє фінансове забезпечення на запланований період перебування (банківська карта або готівка);
  • підтвердження наміру повернутися в Україну (документи в залежності від мети перебування);
  • поліс медичного страхування;
  • страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу (у разі подорожі автомобілем).

Важливо пам'ятати, що прикордонна служба має право завернути Вас назад у випадках:

  • відсутність вищевказаних документів;
  • наявність інформації про Вас у списку осіб, яким раніше було заборонено в'їзд - як в національній базі відповідної країни, так і у Шенгенській інформаційній системі SIS;
  • раніше депортованим або висланим особам;
  • якщо на підставі діяльності особи можна припустити, що вона може представляти загрозу громадському порядку і безпеці країн ЄС;
  • якщо є підстави підозрювати, що мета перебування особи не відповідає заявленій ним меті.

Введення безвізового режиму не вплине на порядок поїздок громадян України, який застосовується в рамках угод про малий прикордонний рух. Зокрема, угоди про малий прикордонний рух, укладені з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією, будуть застосовуватися й надалі.